Voetzorg: wanneer krijgt u dit vergoed?

Dit zijn de regels voor de vergoeding van een pedicure
pedicure bij een mevrouw thuis

Goede voetzorg is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor mensen met diabetes, reuma of ernstige voetklachten. Sinds januari 2015 gelden er voor mensen met diabetes andere regels voor de vergoeding van voetzorg door de pedicure.

Stappenplan

In dit stappenplan staat wat u moet doen om ook dit jaar voor vergoeding in aanmerking te komen. Bent u al onder behandeling? Ook dan moet u een zorgprofiel laten vaststellen om voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking te komen

 1. Een zorgprofiel

  • Sinds 2015 vergoedt de basisverzekering alleen nog voetzorg voor mensen met diabetes als er een medische noodzaak voor behandeling is. Overige voetzorg, ook die voor de reumatische voet, vergoedt de basisverzekering niet:
  • Bij diabetes bepaalt de praktijkondersteuner van uw huisarts, de praktijkverpleegkundige in het ziekenhuis of een podotherapeut de medische noodzaak op basis van een uitgebreid onderzoek. De zogenoemde Simm's classificatie bepaalt in dit onderzoek in welk zorgprofiel u valt.
  • Een Simm's classificatie geeft weer hoe hoog het risico op slecht genezende wonden is. Hoe meer kans op wonden, hoe hoger uw zorgprofiel. De basisverzekering vergoedt alleen medisch noodzakelijke instrumentele voetbehandelingen bij een zorgprofiel 2 of hoger.
 2. Een persoonlijk behandelplan
  Na het maken van een zorgprofiel verwijst de praktijkondersteuner van uw huisarts of praktijkverpleegkundige in het ziekenhuis u door naar een podotherapeut. Deze stelt voor u een persoonlijk behandelplan op. Daarin staat onder meer hoeveel pedicure behandelingen u per jaar nodig heeft. Dit behandelplan stemt de podotherapeut weer af met uw huisarts of medisch specialist. En zo nodig ook met uw pedicure. De podotherapeut vervult daarmee een centrale rol in de voetzorg.
 3. De behandeling
  U mag natuurlijk naar de pedicure gaan wanneer en hoe vaak u zelf wilt. Maar let op; zonder een zorgprofiel en behandelplan krijgt u nooit een vergoeding voor de pedicure vanuit de basisverzekering. Informeer ook bij uw verzekeraar met welke pedicures en podotherapeuten deze een contract afsloot. Als er geen contract is, heeft u kans dat u alsnog zelf (gedeeltelijk) de kosten moet betalen.
 4. De rekening
  Als u recht heeft op vergoeding uit de basisverzekering krijgt u zelf geen rekening van uw pedicure. U hoeft ook geen eigen risico te betalen. Uw podotherapeut declareert de zorg rechtstreeks bij de zorgverzekeraar of zorggroep.

Geen vergoeding bij niet-medische noodzaak

De kosten van niet-medisch noodzakelijke voetzorg krijgt u niet vergoed. Overweeg of u zich eventueel aanvullend wilt verzekeren voor voetzorg. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Gratis app 'Diabetische Voet en Schoen'

Bij een kwart van alle diabetespatiënten leidt de aandoening tot gevoelloze voeten. Hierdoor blijven bijvoorbeeld voetwonden door nieuwe schoenen onopgemerkt. Met de app Diabetisch Voet en Schoen houdt u uw voeten en schoenen digitaal in de gaten. De persoonlijke contactpagina stelt u zelf zo in, dat u bij problemen in een mum van tijd de juiste persoon kunt raadplegen. Wij geven u hier de links om de app te installeren op uw iPad/ iPhone of Android telefoon:

Voor iPad/iPhone

Voor Android

Bij u in de buurt

Vind meer organisaties